Снимка: Bulgaria On Air

Предсрочни избори и технократско правителство очакват Румъния. Това мнение изрази Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията в предаването "Брюксел 1" с водещ Милена Милотинова по телевизия и радио Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Той коментира сценариите пред управляващите в Букурещ на фона на продължаващите вече близо седмица антиправителстевeни протести в страната. Недоволството доведе до оставка на премиера Виктор Понта.
 
"От това, което виждаме в момента, няма индикации, че протестите ще заглъхнат или ще спрат", подчерта Марков.

По думите му недоволството в северната ни съседка няма да бъде потушено, дори и да се стигнe до преструктуриране на силите в парламента и бъде излъчено ново правителство и нов премиер в рамките на същата политическа конюктура.
 
Подобно прогноза направи и журналистът от Bulgaria ON AIR Мартина Ганчева.
 
"Хората са ужасно разочаровани от политическия елит и го доказаха още през есента на миналата година, когато си избраха един сашки германец за президент, а не 100-процентов румънец. Това беше първият сигнал“, подчерта Ганчева.

По думите й въпреки недоволството няма никаква гаранция, че пъзелът в румънския парламент ще се промени, защото Социалдемократическата партия, която стои зад Понта, разполага с мнозинство. 

Въпреки това по думите й опозиционната Националлиберална партия, която пък подкрепя президента Йоханис, все повече набира сила. "Задава се една много интересна политическа зима в Румъния", заяви в заключение Мартина Ганчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase