Снимка: архив, Reuters

НАТО е готова да разгърне силите си в Турция, ако е необходимо, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на фона на възникналото напрежение с Русия заради интервенцията й в Сирия, предаде ДПА.

Още по темата

"Турция е много силен и способен съюзник, но НАТО, разбира се, е винаги готова да надгражда и подкрепя", заяви Столтенберг. "Ние сме в постоянен диалог с Турция, проверявайки... дали има нужда да се направи още".

 "Подсилихме нашата способност да подкрепяме и помагаме на всички съюзници, но, разбира се, включвайки и онези, които са наистина близо до насилието, близо до хаоса, който наблюдаваме на юг - в случая Турция. Така че, ако е нужно, ще се разгърнем", добави той.

Столтенберг говори, след като министрите на отбраната от НАТО обсъдиха днес продължаващия вече четири години конфликт в Сирия, който навлезе в нова фаза миналата седмица с началото на руски въздушни удари.

Напрежението се покачи допълнително, след като руски бойни самолети на два пъти нарушиха въздушното пространство на Турция през уикенда. Според представители на НАТО нарушенията не изглежда да са случайни.

Турският министър на отбраната Веджди Гьонюл е настоял по време на министерската среща за по-силно присъствие на НАТО и за засилване на капацитета за въздушна отбрана, но не е поискал намеса от силите за реагиране при кризи на алианса, съобщиха източници на агенцията при условие за анонимност.

Гьонюл не отговори на въпросите дали министрите на отбраната са обсъдили възможността за изпращане на сухопътни сили в Турция, заявявайки: "НАТО е готова да защити и предпази всичките си съюзници срещу евентуална заплаха и това, естествено, е валидно и за Турция".

Междувременно Германия потвърди, че планира да изтегли ракетните си батареи Пейтриът, разположени в страната, а същото се предвижда да направят и САЩ, предаде Ройтерс.

Германия, САЩ и Холандия се включиха с по две батареи "Пейтриът" в усилията за защита на турската граница през януари 2013 г., след като Анкара поиска от партньорите си от НАТО помощ, за да защити границата при евентуална заплаха от съседна Сирия. Холандците прекратиха мисията си по-рано тази година, но на мястото на холандските ракети в южния турски окръг Адана бе разположен испански ракетен комплекс.

Испания е готова да запази своята батарея, съобщи днес министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, цитиран от ТАСС. Страните от НАТО обсъждат възможностите за заменяне на комплексите "Пейтриът" в Турция на САЩ и Германия, които предстои да бъдат изтеглени в края на тази година, отбелязва агенцията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase