Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турция може да преразгледа въпроса за закупуване на руски газ заради изострянето на отношенията с Москва след авиоинцидентите миналата седмица. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, съобщи ТАСС.

По думите на Ердоган Русия трябва да бъде чувствителна по такива въпроси, тъй като Турция може да купува газ "от най-различни места".

Ердоган заяви също така, че Турция може да се откаже от строителството на АЕЦ "Аккую" по руски проект. "Ако руснаците не построят АЕЦ "Акку", някой друг ще дойде и ще я построи", каза турският президент.

Още по темата

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви на 6 октомври, че Русия е дала на Турция изчерпателни обяснения за инцидента с руските военни самолети, нахлули във въздушното пространство на страната. Той изрази надежда, че инцидентът няма да повлияе на реализацията на проекта „Турски поток“.

От своя страна също на 6 октомври Ердоган предупреди Русия, че Москва ще изгуби много в случай на по-нататъшно изостряне на отношенията с Анкара. Той посочи, че са недопустими нарушавания на границата на държавата от страна на руската авиация. „Нападение срещу Турция е нападение срещу НАТО“, обобщи турският лидер.

Ден по-рано – на 5 октомври турският генщаб съобщи, че на 4 октомври десет турски изтребителя, патрулирали по границата със Сирия, също са се срещнали с неразпознат МиГ-29, който бил взел на прицела на своя радар два изтребителя F-16, припомня Лента.ru.

Същия ден стана известно, че руският посланик е бил извикан в турското външно министерство и е бил изразен протест заради нарушаването на въздушните граници на Турция. Както твърди Анкара, на 3 октомври в южната провинция Хатай, която граничи със Сирия, два патрулиращи F-16 на ВВС на Турция са засекли руски самолет. След прехващане той е напуснал турското въздушно пространство в посока Сирия. Посолството на Русия в Турция де факто потвърди инцидента.

В края на юли се появи информация за прекратяване на преговорите между Москва и Анкара по проекта за газопровод „Турски поток“ поради нерешения въпрос за отстъпките за руския газ. Турците смятаха, че ще имат 10% намаление на цените, докато Газпром настоява проектът да започне и едва след това е готов да обсъжда размера на намаленията. Първоначално Русия разчиташе на построяване на четири тръбопровода с обща мощност 63 милиарда куб. метра годишно, докато на Турция й е необходим само един.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase