Снимка: Reuters

Хиляди отчаяни бежанци, отклонени от унгарската граница, може да се окажат принудени да се опитат да преминат през смъртоносните минните полета в Хърватия в търсене на безопасност в Европа, отбелязва британският в. "Индипендънт" във връзка с неотслабващата бежанска вълна, заливаща европейските държави.

Останали от войните на Балканите през 90-те години на миналия век, в Хърватия има между 60 и 100 хиляди противопехотни мини. Усилията по обезвреждането им бяха преустановени през 2014 г. заради големите наводнения и днес е неизвестно колко от тях са останали и са още активни, отбелязва вестникът.

Това създава смъртоносна опасност за бежанците, които от вчера сутринта пристигат в Хърватия на път към Австрия и Германия.

Още по темата

Сапьорски екипи са изпратени спешно в районите по границата със Сърбия, а доброволчески организации в социалните медии, подпомагащи бежанците в Хърватия, публикуват указания как да се избягват мините и карти, показващи къде се намират главните минни полета.

Унгарската реакция на бежанците допринесе за нарастващото чувство на недоверие към властите, а смесените послания на хърватското правителство означават, че най-малкото някои от онези, които влизат в страната, ще минат през нея, избягвайки пътищата, и следователно, полицията. Онзи ден хърватското правителство заяви, че мигрантите, влезли в страната незаконно, ще могат да избират - или да поискат убежище там, или да бъдат връщани в Сърбия, допълва всекидневникът.

Най-голямата бежанска криза в Европа от Втората световна война насам навлезе в нова фаза вчера, след като хиляди притиснати бежанци за кратко нахлуха през портал на вече затворената сега унгарска граница, което доведе до сблъсъци с унгарската полиция, докато стотици други си проправят нов път през Хърватия, посочва в. "Гардиън", описвайки разигралата се вчера драма на унгарската граница.

Унгарската мярка за контрол на външните граници на Европейския съюз е отговор на неспособността на ЕС да се справи с масовата миграция, пише в. "Дейли телеграф".

Парализата в Евросъюза относно кризата с мигрантите е пряк резултат от крайно непоследователната политика на граничен контрол. Чак миналата седмица президентът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че Европа се нуждае от повече усилия за гарантиране на сигурността на външните си граници. Всъщност Шенгенското споразумение за свободно движение през вътрешните граници има смисъл само ако се контролира стриктно кой да влиза в ЕС, отбелязва вестникът.

Докато съюзът се разширяваше на изток и на юг, патрулирането по този удължаващ се периметър стана почти невъзможно. Една страна членка - Унгария - се хвана за думите на Юнкер и издигна ограда, за да попречи на нелегалните имигранти да влизат в ЕС от Сърбия. Сега обаче унгарското правителство бива критикувано от останалите европейски лидери за действията си. Щом възразяват срещу оградите, те ще трябва да обяснят до какво води осигуряването на външните граници на ЕС и как те предлагат да го гарантират.

Обратното мнение изразява в редакционна статия в. "Вашингтон пост": Европейските лидери трябва да се противопоставят на унгарската политика на нетърпимост, гласи заглавие във вестника. Европейският съюз показва, че не е на висотата на основните си ценности и отдаденост на човешките права с реакцията си на бежанската вълна от Сирия и другаде. Вместо това той позволява политиката му да бъде иззета от една от най-малки страни членки, Унгария, чийто премиер действа въз основа на идеология на омразата, която свързваме по-скоро с Европа от 30-те години на миналия век, отколкото с 21 -ви век, посочва редколегията.

На фона на мигрантската криза в Европа френският премиер Манюел Валс огласи отпускането на 613 милиона евро през 2016 и 2017 г. за финансиране на приема на бежанци и кандидати за убежище във Франция, съобщава френският в. "Фигаро".

Когато става дума за споделяне на проблема, ЕС не успява да се справи. Националната чувствителност на страните членки блокира всички изгледи за бързо разработване на широка стратегия за справяне с кризата. Междувременно мигрантите прииждат през Гърция, Унгария, Сърбия, Хърватия, Румъния, коментира вестникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase