Снимка: Reuters

Парламентът на Украйна прие на първо четене проекта на конституционна реформа, даващ повече автономия на източните територии на страната. За този проект на реформа настояваха западните държави.

Проектът беше подкрепен от 265 депутати при минимално изискване за подкрепа от 226 депутати. Против гласуваха 87 парламентаристи.

Заседанието беше бурно и беше съпътствано от протести пред сградата на парламента, които прераснаха в сблъсъци на протестиращите срещу проекта и органите на реда, посочва Франс прес.

Проектът за реформа предоставя повече правомощия на местните и областните съвети, по-специално на тези, които са разположени понастоящем в зоната, контролирана от проруските сепаратисти. Проектът разрешава създаването на така наречената "народна милиция", допълва АФП.

В Украйна се водиха оживени дебати за проекта. Мнозина гледат на него като на опит да се легализира де факто контролът на проруските сепаратисти в част от промишления изток.

Противно на очакванията на проруските сепаратисти, проектът за конституционна реформа не потвърждава окончателно полуавтономния статут на териториите под техен контрол, допълва Франс прес. Този статут трябва да бъде установен с отделен закон и само за три години.

Приемането до края на настоящата година на конституционна реформа, включваща децентрализация на Източна Украйна, е предвиден в Минските споразумения, сключени през февруари между украинския президент Петро Порошенко и неговия руски колега Владимир Путин с посредничеството на френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase