Снимка: Reuters

Престъпност, болести, тероризъм - в словашкото село Габчиково, определено в скоро време да приеме стотици мигранти, властва страх от неизвестното.

"Мигрантите са заплаха за нашата общност", казва убедено Мария Хустетова, пенсионерка, която живее в това село с 5400 жители в югозападната част на Словакия. "Мисля, че внуците ми са в опасност", допълва тя.

Словакия, страна с население от 5,4 милиона души, член на ЕС и на еврозоната, се съгласи да приеме временно в Габчиково около 500 мигранти от Африка, Азия и Близкия изток, които поискаха убежище в съседна Австрия.

Братислава прие по този начин да помогне на правителството във Виена.

Селяните, основно унгарци по произход, вече са виждали потоци от хиляди мигранти през войната в бивша Югославия. И сега те не са доволни.

В началото на август организираха референдум, на който 97 процента от жителите отхвърлиха плана на правителството за приемане на бежанците.

"Но министерството на вътрешните работи, което е държавен орган, не е длъжно да взима предвид резултата от един местен референдум", реагира говорителката на министерството Михаела Пауленова.

Според Иван Фереш, кмета на Габчиково, допитването обаче е имало смисъл.

"Ние трябваше да покажем, че не искаме бежански лагер в нашето село", каза той.

Според Барнабас Ковач, собственик на местен ресторант, проблемът се състои в липсата на комуникация.

"Ние не знаем кой ще дойде тук. Ние се страхуваме от тероризма и от болестите", споделя той.

Мария, неговата жена, обвинява премиера Роберт Фицо и неговия вътрешен министър Роберт Калиняк, че не са се допитали до мнението на селяните.

"Фицо и Калиняк не живеят тук. Те няма да имат никакъв контакт с тези бежанци", казва тя.

В очакване на бежанците подготовката за откриването на приемния център продължава. Бежанците вече чакат от австрийската страна на границата, каза говорителката на вътрешното министерство.

Австрийското министерство на вътрешните работи все още не е съобщило точната дата на преместването на бежанците от центъра в Трайскирхен към Словакия.

"Не знаем какви хора ще дойдат, колко мигранти ще дойдат, нито кога", оплаква се кметът на Габчиково.
Според допитване, организирано през юни, 70 процента от словаците не искат да приемат мигранти. През август Братислава обяви, че ще предостави убежище на 200 сирийци, но само християни.

"Ние нямаме нищо против религията, която е различна от християнската, и това не е проява на дискриминация", настоя тогава Михаела Пауленова. "Това е просто усилие от страна на Словакия за успешната интеграция на тези бежанци", добави тя и подчерта, че в Словакия има прекалено малко мюсюлмани и няма джамии.

В Габчиково не всеки е против приема на мигранти. Стефан Берталан, собственик на магазин за хранителни стоки, си спомня, че през 90-те години на миналия век и първото десетилетие на 21 век хиляди кандидати за убежище от различни страни са живели в същия бежански център, който ще подслони новите мигранти.

"Видях 4600 души там. Защо сега трябва да се страхувам?", пита 62-годишният мъж. Той се страхува обаче, че местните хора ще бойкотират магазина му, ако той започне да обслужва мигрантите.

Според Катарина Файнорова, адвокатка от Лигата за правата на човека, базирана в Братислава, властите са "съотговорни" за това негативно отношение на местните към мигрантите.

"Приемането на различното по принцип е трудно за словаците. Те се страхуват, че мигрантите ще донесат със себе си различна култура, нови религии и по-висок ръст на престъпността", казва тя.

"Нашите официални представители трябва да се въздържат от будещи безпокойство приказки, които влияят негативно върху общественото мнение", допълва тя.

Това е в сила и за словашката крайна десница Народната партия "Наша Словакия". Ръководена от Мариан Котлеба, областен управител на централен район в страната, тази партия, която не е парламентарно представена, насрочи за 1 септември протест срещу мигрантите в Габчиково.

Но селяните казват, че ще избегнат тази демонстрация, защото въпреки че споделят същото безпокойство, те отхвърлят екстремизма на Котлеба.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase