Снимка: Reuters

Общ преглед

Унгарски прокурори днес пратиха в ареста за 1 месец тримата българи и афганистанеца, арестувани вчера в Унгария по подозрения, че са транспортирали 71-те бежанци, намерени мъртви в камион, изоставен на австрийска магистрала, предаде Ройтерс.

Смъртта на мигрантите породи международна реакция и възмущение и подчерта опасностите, пред които са изправени хилядите мигранти, които избират да напуснат бедността и насилието в Близкия изток и Африка и се опитват да се установят в ЕС.

Още по темата

Четиримата заподозрени с белезници, привързани към кожена верига и всеки един от тях носещ бутилка с вода, бяха ескортирани от специални полицейски сили в съда в централния унгарски град Кечкемет, откъдето камионът е започнал финалното си пътуване към Австрия.

Говорител на прокуратурата заяви пред журналисти, че на четиримата мъже ще бъдат повдигнати обвинения за трафик на хора, включващ мъчение и извършен с цел финансово облагодетелстване.

Камионът е потеглил от Кечкемет, взел е мигрантите близо до южната граница на Унгария със Сърбия, после ги е превозил от Унгария до Австрия, заяви говорителят на прокуратурата Габор Шмит пред журналисти.

Четиримата могат да получат присъди от 2 до 16 години затвор, ако бъде призната вината им по гореспоменатите обвинения.

Четиримата заподозрени няма да бъдат обвинявани в Унгария за непредумишлено убийство, защото такова обвинение ще им бъде повдигнато в Австрия, добави Шмит.

От четиримата най-възрастният мъж е на близо 50 години, а останалите трима са на двайсетина и тридесетина години.
Днешното съдебно заседание беше за одобряване на едномесечния арест, през който ще продължи разследването. Този арест може да бъде удължен за неопределено време. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар