Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за свикване на нови парламентарни избори на 1 ноември след провала на преговорите за формиране на управляваща коалиция след изборите на 7 юни, предаде АФП.

Ако Бог го желае, Турция ще гласува отново на нови парламентарни избори на 1 ноември, заяви Ердоган пред журналисти при излизане от джамия в Истанбул. Той съобщи също, че ще се срещне с председателя на парламента в понеделник за предприемане на необходимите стъпки.

Предвиденият по конституция максимален срок за преговори за съставяне на правителствена коалиция изтича на 23 август.

Може ли президентът да свиква предсрочни избори, според конституцията? Да, той може, подчерта Ердоган в желанието си да пресече всякаква полемика.

Призовавайки за нови избори, държавният глава използва своите правомощия и пренебрегна друго законово положение, което предвижда парламентът да се произнесе за това дали е уместно свикване на нови избори, отбелязва АФП.

Още по темата

Този, когото ще упълномощя, ще сформира предизборно /преходно/ правителство от депутати от парламента или, ако е необходимо, ще привлече хора отвън, и ние ще отидем на избори . Надявам се, че изборите, както бе заявено по-рано, ще се състоят на 1 ноември, изтъкна Ердоган, цитиран от ТАСС.

Ние навлизаме сега в изборен период. Аз знам президентските си пълномощия и възнамерявам да ги използвам изцяло. Няма да губя време, посочи турският президент.

Във вторник премиерът и лидер на Партията на справедливостта и развитието Ахмет Давутоглу върна на президента мандата за съставяне на правителство, след като не успя да се договори за коалиция с опозиционните партии.

По конституция партиите разполагат с още време до 23 август, за да се опитат да съставят кабинет.

По-рано тази седмица президентът Ердоган даде да се разбере, че не възнамерява да връчи мандат за съставяне на правителство на Кемал Кълъчдароглу, лидера на втората политическа сила -Народнорепубликанската партия. За тези, които не признават Бештепе /президентския дворец в Анкара - бел.ред./, ние не възнамеряваме да губим време, заяви президентът.

Според информации в медиите Ердоган предпочита нови избори пред съставяне на коалиционно правителство с надеждата, че на тези избори Партията на справедливостта и развитието, която управляваше страната от 2002 г. насам, ще може да си възвърне парламентарното мнозинство, което загуби на изборите на 7 юни.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase