Снимка БТА

Капиталовият контрол, наложен върху гръцките банки, ще остане в сила поне още два месеца, обяви гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис, цитиран от Ройтерс.

Това се случва на фона на срещата на финансовите министри на страните от еврозоната в Брюксел, които обсъждат искането на Атина за нов спасителен пакет. Според източници на Ройтерс сред министрите има консенсус, че Атина трябва да предприеме допълнителни стъпки, за да ги убеди, че заслужава нова сделка.

Статакис заяви в ефира на гръцката Mega TV, че банките могат да отворят отново още следващата седмица, ако този уикенд бъде постигнато споразумение с кредиторите, но останалите ограничения върху тегленията и износа на валута ще останат в сила за повечето.

„Това ще остане в сила още два или няколко месеца”, заяви той.

Гръцкият парламент вече подкрепи предложения пакет от реформи от правителството на Алексис Ципрас, като 251 от 300 депутати гласуваха „за”. Лявата партия на Ципрас беше избрана именно за да се противопостави на сходни мерки за ограничаване на разходите.

Финансовите министри на държавите от еврозоната са поискали днес от гръцкия си колега Евклидис Цакалотос Атина да направи повече от първоначалния си пакет от предложения за реформи, ако иска да започнат нови преговори за спасителен план, съобщи Ройтерс по информация от запознати източници.

На срещата на Еврогрупата в Брюксел министрите са направили почивка след около тричасови обсъждания.

Двама източници са съобщили пред агенцията, че съществува консенсус сред останалите 18 министри около масата за преговори, че лявото правителство в Атина трябва да предприеме допълнителни стъпки, за да ги убеди, че заслужава нова сделка.

Представители на Гърция обсъждат с финансовите министри и лидери на страните от еврозоната в Брюксел дали да започнат преговори за трети спасителен пакет за Гърция, за да предотвравят фалит на страната.

Темата за Гърция може да следите в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase