Снимка: БТА

Собственици на кафета, ресторанти и магазини за зеленчуци в северната част на Гърция, както и таксиджии, масово започнаха да приемат и български левове като разплащателно средство, съобщава bTV.

От няколко години Гърция е предпочитана дестинация за летния отдих на българите и особено на жителите на София. Точно напливът от българи, както и банковата ваканция тази седмица, принуди много бизнесмени в южната ни съседка да приемат и родна валута.

Част от собствениците на обекти в Северна Гърция признават, че не могат да си позволят да чакат стоката им да се продаде и е по-добре да вземат за нея български пари, отколкото нищо.

“След като седнах на обед в местен ресторант, се пошегувах със собственика дали може да платя в български левове. Но изненадващо собственикът се съгласи”, споделя българинът Румен Гълъбинов пред изданието “Euobserver”.

Нашенецът споделя, че собственикът на ресторанта има и два хотела, но и там е готов да получи заплащането в български левове. След като събере повече от родната валута, той ще замине до Сандански, където да смени левовете в евро, обяснява схемата Гълъбинов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase