Снимка: архив Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) е запазила без промяна размера на ликвидната си помощ за гръцките банки, съобщава MarketWatch.

Опасенията бяха, че след като Атина не плати дължимата вноска към Международния валутен фонд (МВФ), ЕЦБ ще спре програмата за спешна ликвидност, с която банките в южната ни съседка се държат над водата.

Междувременно обаче Съветът на финансовите министри на държавите от еврозоната – т.нар. Еврогрупа, отказа да подновява преговорите с правителството на Гърция по новите предложения, които премиерът Алексис Ципрас изпрати по-рано днес.

Още по темата
Еврогрупата застана зад мнението на канцлера на Германия Ангела Меркел, че първо трябва да се видят резултатите от референдума в неделя, на който гърците ще трябва да одобрят или отхвърлят предложенията на кредиторите.

Управителният съвет на ЕЦБ се опасява, че ако спре програмата си за финансиране на банковия сектор в Гърция, това допълнително ще дестабилизира южната ни съседка в навечерието на съдбоносния референдум, съобщава Ройтерс.

Затягането на финансовата подкрепа щеше да принуди правителството в Атина да намали лимита за дневните тегления на пари. Това можеше и да обърне общественото мнение точно преди референдума, допълва информационната агенция.

Според ЕЦБ мерките за контрол на капитала, които кабинетът на Гърция въведе, са попречили на трансферите на големи суми, което означава, че сегашното ниво на ликвидност ще е достатъчно за банките през тази седмица.

Някои от членовете на управителния съвет на ЕЦБ обаче имат резерви към продължаващата ликвидна подкрепа за гръцкия банков сектор. Централната банка на Германия отдавна настоява финансирането да се обуздае, но е и в известен смисъл предпазлива относно призивите за радикална промяна в този деликатен момент.

Още за гръцката криза четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase