Снимка: Reuters

Гърция е поискала от кредиторите да удължат сегашната спасителна програма "за кратък период от време", за да се
избегне технически дефолт, докато влезе в сила нов пакет със заеми, съобщава агенция Ройтерс, като се позовава на писмо на премиера Алексис Ципрас, публикувано от новинарския сайт "Политико".

Още по темата

По-рано днес гръцкото правителство предложи двугодишно споразумение с Европейския механизъм за стабилност за пълно покриване на финансовите нужди на Гърция и с паралелно преструктуриране на дълга.

"Гърция остава на масата на преговори", се посочва в изявлението, в което се допълва, че Атина търси "приложимо
решение за оставане в еврозоната".

ДПА съобщи, че предложението на Гърция е под формата на писмо, адресирано към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и към Клаус Реглинг, ръководител на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС).

Съобщението на гръцкото правителство за новото предложение дойде броени часове преди изтичането на крайния срок за погасяване на вноска от 1,6 млрд. евро по дълг на Гърция към Международния валутен фонд и преди изтичането в полунощ централноевропейско време на европейската програма от спасителния план за Гърция.

Министрите на финансите от еврозоната ще проведат телеконферентен разговор днес в 20 часа българско време по последните предложения на Гърция, съобщи ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от световните агенции.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче заяви, че Германия няма да обсъжда предложената от Гърция трета спасителна програма преди референдума в неделя.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase