Алексис Ципрас. Снимка: БТА

В опит да избегне изпадането в технически дефолт в последните часове преди изтичане на срока за плащане на вноската към Международния валутен фонд, гръцкото правителство е поискало да сключи сделка с Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) за преструктуриране на дълговете си.

Информацията е на Ройтерс и Bloomberg и по-късно бе потвърдена от пресофиса на премиера на Гърция Алексис Ципрас.

Според източници на агенциите това може да означава и възможност за трета спасителна програма, с която Гърция да избегне фалита. Възможно е сделката да включва и преструктуриране на дълга.

Предложението на Атина е под формата на писмо, адресирано към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и към Клаус Реглинг, ръководител на Европейския механизъм за стабилност.

"Гърция остава на масата на преговорите", става ясно от съобщение на офиса на Ципрас. По всяко време Атина търсила надеждно решение, за да остане част от еврозоната, пише още в документа.

По-рано днес влиятелният вестник Kathimerini вече писа, че премиерът на Гърция Ципрас все пак ще вземе предвид и ще прегледа последното предложение на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Според Kathimerini предложението се преглежда от екип на гръцките власти, а обявена по-рано в Атина пресконференция, на която журналистите трябваше да бъдат информирани за последните събития около кризата, е отменена. Медията твърди, че Ципрас е склонен да „поеме протегнатата ръка“ и подготвя съответното писмо.

Журналистът на Financial Times Питър Спигел съобщи в профила си в Twitter, че негови източници опровергават твърдението, че Ципрас обмисля офертата на Юнкер, но добавя, че е възможно Атина да излезе с ново предложение в следобедните часове.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase