Снимка БТА

Стратегическият град Идлиб в Северозападна Сирия е паднал днес в ръцете на местния клон на Ал Кайда и техните съюзници - втората столица на провинция, която се изплъзва от контрола на режима в Дамаск от началото на конфликта преди четири години, предаде Франс прес.

На петия ден на ожесточени сражения, взели над 130 жертви, Фронтът ан Нусра и съюзниците му превзеха цял Идлиб, съобщи неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП).

Ан Нусра - сирийския клон на Ал Кайда - обяви в Туитър, че градът е "освободен".

"Град Идлиб беше освободен и муджахидините преследват последните шабиха (наемници на режима, проправителствени милиции), които се опитват да избягат", посочва групировката в официалния си профил в Туитър.

Приложени са и снимки на бойци пред сградата на управата на провинцията, пред регионалната централа на военната полиция, пред кметството и затвора.

"Група войници все още се бият в периметъра на безопасност на града, но те не могат да преобърнат ситуацията", каза директорът на (СЦНЧП) Рами Абдел Рахман. Според него бързото завладяване на града въпреки 150-те въздушни удара, нанесени армията за четири дни, се обяснява с това, че близо 2000 бунтовници са атакували града от всички страни с 40 бронетранспортьора.

Освен това режимът изглежда е очаквал поражение. "Преди две седмици властите започнаха да прехвърлят административните служби от Идлиб в Джиср аш Шугур, един от двата последни града под правителствен контрол в провинция Идлиб", посочи Рахман.

Голяма част от граничещата с Турция провинция Идлиб е в ръцете на Фронта Ан Нусра. Според анализатори подобно на съперническата групировка "Ислямска държава", обявила халифат в район, обхващащ част от Сирия и Ирак, Фронтът възнамерява да основе свое "емирство" в Сирия.

В провинцията режимът контролира вече само градовете Джиср аш Шугур и Ариха, няколко малки селища, военното летище Абу Духур и пет военни бази.

Град Ракка в Северна Сирия беше първата столица на провинция, изплъзнала се от контрола на режима на Башар Асад, след като през март 2013 г. беше завзета от бунтовниците, а после се превърна на практика в "столица" на екстремистката групировка "Ислямска държава" в Сирия, припомня АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase