Заур Дадаев. Снимка: Reuters

Самопризнанията на основния заподозрян за убийството на руския опозиционер Борис Немцов вероятно са изтръгнати с мъчения. Това заяви за Франс прес член на руския президентски съвет по човешките права след свиждане с арестувания, предаде агенцията.

Има основания да смятаме, че самопризанията на Заур Дадаев са изтръгнати с мъчения, каза Андрей Бабушкин, който посети вчера арестувания чеченец в Москва. Правозащитникът бе придружен от репортерка на популярен руски всекидневник, също членуваща в президентския съвет.

Още по темата

"Не можем да твърдим, че е бил изтезаван, но открихме многобройни рани по тялото му", заяви Бабушкин и уточни, че става дума главно за драскотини от белезници по китките и глезените, също и за рани по пръстите на краката.

Близо 30-годишният Заур Дадаев, бивш полицай от чеченските специални сили, е заявил според Бабушкин пред посетителите, че след ареста си миналата седмица е прекарал "два дни с белезници и платнен чувал на главата".

"Крещяха ми през цялото време: "Ти ли уби Немцов?" Отговарях, че не съм", споделил затворникът.

Според Дадаев той е бил арестуван в република Ингушетия, съседна на Чечения, заедно със свой приятел и бивш колега.

Полицаите "казаха, че ако призная, ще го пуснат" - "приех, като мислех, че така ще го спася", разказал заподозреният пред Бабушкин.

Малтретирането и изтезанията са редовна практика в Русия – и в затворите, и по време на арести и разпити, отбелязва Франс прес.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase