Михаил Горбачов. Снимка: архив, Reuters

САЩ вече са въвлекли Русия в „студена война“ и не е изключено те да „рискуват“ и да направят по-нататъшни стъпки към реална война, смята бившият президент на СССР Михаил Горбачов.

„Сега се чува и от Америка, и от ЕС само за санкции по отношение на Русия. Съвсем ли са си изгубили главата? Америка изобщо „се е заблудила в джунглата“ и ни влече и нас натам“, каза Горбачов за Интерфакс.

„А ако трябва да наричаме нещата със собствените им имена, то тя /Америка/ вече ни е въвлякла в нова „студена война“, опитвайки се открито да реализира генералната си идея за триумфаторство“, посочи политикът.

Още по темата

„А къде ще ни отведе всички нас това? „Студена война“ вече открито се води. И какво по-нататък? За съжаление, вече не мога твърдо да кажа, че „студената война“ няма да доведе до „гореща“. Боя се, че те могат да рискуват“, каза Горбачов.

Той отбеляза, че положението в САЩ и ЕС не е никак просто: „Част от страните от Европа живеят добре, а останалите – не толкова добре, а и зависимостта от САЩ е прекалено голяма, включително и на Германия“.

В началото на януари Горбачов заяви, че съществува заплаха от пълномащабна война в Европа, свързана с украинската криза. Мнението си той заяви пред „Шпигел“. Политикът призова Германия да не се намесва в ситуацията около Украйна.

През декември 2014 г. Горбачов посъветва Русия и САЩ да проведат среща на високо равнище за „размразяване“ на отношенията. Месец преди това той призова САЩ и ЕС да се вслушат в думите на руския президент Владимир Путин, който сравни политиката на Вашингтон на международната арена с поведението на новобогаташ, „който изведнъж се е сдобил с огромно богатство: световно лидерство“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase