Снимка: Reuters, архив

Украйна доставя електроенергия на полуостров Крим в ограничен режим. Заради недостига на електроенергия в Крим ще се наложи да продължи режимът на тока, съобщи днес министърът на горивата и енергетиката на Крим Сергей Егоров, предаде ТАСС.

Още по темата

В момента от Украйна получаваме 400 мегавата (максималният обем през последните дни беше 650 мВт). Системата сега работи в режим "до специално нареждане". Около 400 мВт е собственото ни производство, пиковото потребление е около 1000 мВт, затова сега компенсираме недостига с поетапно спиране на тока, обясни министърът.

Последната седмица Украйна на два пъти спря изцяло доставката на електроенергия за Крим. По този повод премиерът на Крим Сергей Аксьонов заяви пред журналисти, че с това Киев няма да успее да "постави на колене" полуострова, който гласува да се присъедини към Русия.

Руското правителство ще отпусне на Крим над 10 милиарда рубли като субсидия за изравнява на енергийните тарифи за крайните потребители до средните за Русия, съобщи ТАСС, цитирайки министър по въпросите на Крим Олег Савелиев. 

Днес стана ясно, че Русия реши да достави 500 000 тона въглища на месец на Украйна, за да реши енергийния проблем на Украйна. Руският вицепремиер Дмитрий Козак изрази надежда, че тези доставки ще решат проблема с енергоснабдяването на Крим.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase