Снимка: Reuters

Папа Франциск призова в своето традиционно Коледно послание за прекратяване на "бруталното преследване" на религиозните малцинства, както и на насилието върху децата, съобщи ДПА.

В посланието си "Urbi et Orbi" (Към града и света) папата постави акцента върху насилието в света. Той настоя за прекратяване на "бруталното преследване" на "етнически и религиозни групи" в Ирак и Сирия и изрази съжаление, че "твърде много хора са държани за заложници или са избивани" в Нигерия.

Папата изрази също съжаление, че "много деца стават жертва на насилие и трафик", като тези, убити неотдавна в училище в Пакистан.

"Наистина, на тази Коледа има толкова много сълзи, заедно със сълзите Младенеца", каза Светият отец от централния балкон на ватиканската базилика "Св. Петър" пред хиляди вярващи се, събрали се на площада, и милиони телевизионни зрители по света.

Критикувайки безразличието, папата припомни и че прекаленомного деца умират, без дори да видят светлината, визирайки абортите.

"Нека Исус да спаси тези прекалено много деца, станали жертва на насилието и на трафика на хора или принудително направени войници. Нека Исус даде утеха на семействата на убитите миналата седмица в Пакистан деца", каза Франциск.

В посланието си той призова украинците да преодолеят напрежението, да победят омразата и да поемат по нов път на братството и помирението. Папата постави акцента и върху насилието на джихадистите в Ирак и Сирия.

Папата говори за множеството хора, прокудени от домовете си, за възрастни и деца, които са се превърнали в бежанци в Ирак и Сирия и по целия свят и подчерта, че трябва да е възможно тези хора да получат хуманитарна помощ, за да преживеят суровата зима и да се върнат в родните си страни.

Папата призова за мир и в целия Близък изток и прикани за голяма подкрепа за усилията на онези, които работят ефикасно за диалога между палестинците и израелците.

Франциск не пропусна да изрази солидарност с африканските жертви на епидемията от ебола и поднови призива си да се осигури помощ и необходимото лечение на хората в засегнатите от болестта страни.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase