Снимка: Reuters

Убийствата на невъоръжени чернокожи от полицаи в САЩ, както и разследванията им и последвалите бурни протести е водещата новина за 2014 г., сочи годишното допитване на Асошиейтед прес сред главните редактори и директорите на новините на водещи американски печатни и електронни медии.

Втора по значение новина според анкетираните печатни и електронни медии в САЩ е епидемията от ебола в Западна Африка, а на трето място са бруталните действия на радикалната ислямистка групировка "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

85-те анкетирани медии в САЩ са класирали на първо място 15 различни събития, като убийствата на чернокожи от полицаи са получили 22 първи места, епидемията от ебола - 11, а "Ислямска държава" - 12.

Гласуването е извършено преди съобщението за възстановяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба и решението на "Сони пикчърс" да изтегли от киноразпространителската мрежа филма си "Интервюто" след компютърни атаки и заплахи.

На четвърто място анкетираните американски медии поставят междинните избори за Конгрес, на пето - продължаващите критики на републиканците към здравноосигурителната инициатива "Обамакеър".

Във втората петица са загадъчното изчезване на 8 март на малайзийски пътнически самолет по линията Куала Лумпур - Пекин, действията на Обама в подкрепа на незаконните имигранти в САЩ, конфликтът в Украйна, увеличаващата се подкрепа за еднополовите бракове, които вече са разрешени в 35 американски щата, и скандалът с нередности в работата на министерството по въпросите на ветераните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase