Снимка: Reuters, архив

Решаването на конфликта в Източна Украйна е възможно единствено въз основа на мирния план, съгласуван в Минск. Това заяви украинският президент Петро Порошенко след среща с върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, предаде ТАСС.

Могерини пристигна днес на двудневно посещение в Украйна, за да обсъди с украинските ръководители помощта на ЕС за страната.

Ние имаме общи договорености и ще решаваме този конфликт изключително на базата на мирния план, включен в Минския меморандум от 19 септември, каза Порошенко.

Планът беше изработен от Контактната група за Украйна, в която влизат Украйна, Русия, ОССЕ и представители на югоизточните региони. Той определя механизма за прекратяване на огъня между Киев и сепаратистките региони. Неговото изпълнение е възложено на ОССЕ.

Федерика Могерини заяви на брифинга след срещата с Порошенко, че ЕС ще настоява за стриктното изпълнение на всички точки от плана, за да се гарантират мирът, суверенитетът и териториалната цялост на Украйна.

Украйна и ЕС се договориха да завършат процеса на визова либерализация до срещата на върха на Източното партньорство през май 2015 г., съобщи Порошенко. Той допълни, че се надява украинският парламент да подкрепи законите, необходими за извършване на реформи в страната. "Има редици реформи, които трябва да започнем още тази година. Надявам се идната седмица Върховната рада да ги подкрепи", каза той.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase