Снимка: БГНЕС

Руски обстрел в покрайнините на украинския град Харков в неделя уби най-малко четирима цивилни, каза губернаторът на едноименната област.

"Знаем за четирима убити цивилни. Най-малко осем души са ранени", каза губернаторът Олег Синегубов. Руските сили са "нападнали район, където местните жители са почивали", добави той.

Обстрелът удари квартал Малоданиловка в северозападната част на град Харков, добави губернаторът.

Русия започна военна операция в граничния регион на 10 май със засилени въздушни удари. Офанзивата й в Харковска област й донесе най-големите териториални придобивки за година и половина. Нейните войски напреднаха 5-10 километра в района по североизточната граница, преди да бъдат спрени от украинските сили, каза президентът Володимир Зеленски в интервю за AФП в петък.

Малко преди да бъде съобщено за обстрела, въоръжените сили на Украйна дадоха актуална информация, заявявайки, че не са открили „активни операции в сектора на Харков“.

Украинските сили за отбрана "полагат всички усилия за укрепване на позициите си, попълване на резервите, провеждане на разузнаване и възпиране на противника с огневи контрол", увери армията.

Но Украйна се готви за нови вълни от атаки. Зеленски каза пред AФП, че операцията срещу Харков може да е само "първата вълна" от по-широка офанзива. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase