Кристоф дьо Маржори. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин изпрати до френския си колега Франсоа Оланд съболезнователна телеграма по повод смъртта на Кристоф дьо Маржори - ръководител на петролната компания "Тотал", и хората от екипажа на неговия самолет, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и Интерфакс.

Путин отправя молба думи на съчувствие да бъдат предадени и на семействата на загиналите в самолетната катастрофа снощи на московското летище Внуково-3.

В лицето на Кристоф дьо Маржори Русия изгуби "един истински приятел, за когото ще пази най-добър спомен", допълва в телеграмата си руският лидер. Изтъкнат френски предприемач, той бе край люлката на голям брой значителни съвместни проекти, положили основата на дългогодишно плодотворно сътрудничество между Русия и Франция в енергийната сфера, отбелязва Путин.

Владимир Путин познаваше отдавна Маржори и поддържаше с него тесни делови контакти. Президентът високо ценеше деловите качества на Маржори, твърдата му ангажираност с развитието не само на двустранните отношения, но и на взаимно изгодното многостранно сътрудничество като цяло, каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков изтъкна, че в Москва високо са ценили приноса на Маржори за развитието на културния диалог и подкрепата му за различни проекти в областта на културата. Директорът на "Тотал" се ползваше с голямо уважение сред колегите си в бизнеса и сред политиците, допълни той.

Още по темата

Научавайки за трагичната кончина на Маржори, френският премиер Манюел Валс заяви, че Франция е изгубила един необикновен предприемач, виден индустриалец и патриот, отбелязва Франс прес.

Президентът Франсоа Оланд изтъкна таланта, с който Маржори защитаваше достойнствата на предприятието си.

Кристоф дьо Маржори посвети живота си на френската промишленост и на развитието на концерна "Тотал". Той издигна компанията до ранга на водещите световни предприятия, умело отстояваше класата и успеха на френските технологии в чужбина и имаше големи амбиции за "Тотал", отбеляза Оланд в комюнике, разпространено от Елисейския дворец.

Маржори беше също щедър меценат, подпомогнал големи културни инициативи, допълни президентът.

Шейсет и тригодишният Дьо Маржори бе на посещение в Москва за участие в заседание на консултативния съвет за чуждестранните инвестиции в Русия, състояло се в понеделник под председателството на премиера Дмитрий Медведев. Под ръководството на видния бизнесмен "Тотал" действаше твърде активно в Русия, посочва Интерфакс.

Директорът на "Тотал" загина, след като самолетът му се блъсна в снегорин при излитането си от летище "Внуково" край Москва. Загинали са всичките четирима души на борда.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase