Снимка: архив, Reuters

Всякакви въздушни удари по позиции на джихадистката групировка Ислямска държава в Сирия трябва да се разрешават от Дамаск, иначе ще се изостри регионалното напрежение, заяви руското външно министерство, цитирано от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Още по темата

"Във връзка със започнатата от САЩ с подкрепата на редица други държави операция по нанасяне на ракетно-бомбени удари по позиции на терористичната организация Ислямска държава в Сирия руската страна напомня, че всякакви подобни действия могат да се извършват единствено в рамките на международното право. Това означава не формално и едностранно "уведомление" за въздушни удари, а наличието на изрично съгласие от правителството на Сирия или съответстващо решение на Съвета за сигурност на ООН", се казва в изявление на руското външно министерство.

"Борбата с тероризма в Близкия изток и Северна Африка се нуждае от координираните усилия на цялата международна общност под егидата на ООН. Опитите за постигане на нечии геополитически цели в нарушение на суверенитета на страни в региона само изостря напрежението и допълнително дестабилизира ситуацията", заявява руското дипломатическо ведомство.

В изявление на Кремъл се напомня, че позицията за получаването на съгласие от Дамаск за въздушни удари в Сирия е била изразена снощи от руския президент Владимир Путин в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

По-рано днес стана известно, че Сирия е била информирана от Съединените щати за американските въздушни удари по територията й срещу позиции на групировката Ислямска държава. Това съобщи сирийското външно министерство. "Американците информираха представителя на Сирия в ООН, че ще бъдат нанесени удари срещу терористичната организация Ислямска държава в град Ракка", посочи министерството по националната телевизия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase