Снимка: архив Reuters

И други държави са обещали подкрепа в борбата срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава" . Това обяви постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър, цитирана от световните агенции, предаде БТА.

Пауър не назова конкретни страни, нито равнището им на участие. Пред телевизиите Си Би Ес и Ей Би Си тя посочи  единствено, че 40 страни са изразили подкрепа за кампанията  срещу „Ислямска държава” и че ще обявят плановете си по-нататък.

Още по темата
"Не сме нанасяли въздушни удари в Сирия и всяка страна ще обяви дали иска да участва в бойни действия или да доставя военно оборудване. Ще направя прогноза - ако президентът (Обама) реши да се нанасят въздушни удари в Сирия, няма да ги нанасяме  само ние", каза Пауър.

Миналата седмица Франция започна въздушни атаки срещу „Ислямска държава” в Ирак, но президентът Франсоа Оланд изключи такива удари да се нанасят и в Сирия или да се изпращат сухопътни войски.

В сряда президентът на САЩ Барак Обама ще изнесе реч в Общото събрание на ООН с искане за съвместни действия на международната общност срещу „Ислямска държава”.

Що се отнася до изпращането на сухопътни части от САЩ, Пауър повтори позицията, че "местните сили" са най-подходящи за водене на боевете с Ислямска държана. Тя добави, че обучаването на умерените сирийски бунтовници ще им помогне да се борят не само срещу групировката, но и срещу войските на сирийския режим на президента Башар Асад.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase