Снимка: архив, Ройтерс

Ватикана отрече съобщенията, че сигурността около площад "Свети Петър" е била засилена двойно след предупреждения, че папа Франциск може да стане цел на джихадистката група "Ислямска държава", предаде ДПА.

"Ситуацията е нормална и нямаме информация за конкретни заплахи или поводи за притеснение", заяви говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди.

По-рано италианската агенция АНСА съобщи, позовавайки се на информирани източници, че мерките за сигурност са засилени от 17 септември, когато допълнителни екипи на италианската полиция подсилиха охранителите на Ватикана за седмичната публична аудиенция на папата.

Ломбарди заяви, че е нормална практика охраната да се подсилва от италиански полицаи по време на масови събития на площад "Свети Петър". Няма данни през последните дни да е имало удвояване на охраната, добави той.

По-рано тази седмица Ломбарди отхвърли притесненията за сигурността на папата по време на посещението му в Албания утре - първото в предимно мюсюлманска страна. През ноември се очаква папа Франциск да посети и Турция.

Иракският посланик при Светия престол Хабиб ас Садр заяви по-рано, че е предупредил властите на Ватикана за възможни заплахи срещу папата. Аналитиците и разузнаването на Ирак са представили тази хипотеза, знаейки как мислят терористите от "Ислямска държава".

Ас Садр предупреди, че джихадистите се целят високо и не изключи възможността да извършат атентат. Италианският вътрешен министър Анджелино Алфано също заяви този месец, че има риск от терористично нападение в Рим.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase