Роберт Фицо, Арсений Яценюк и Клаус-Дитер Борхарт. Снимка: Reuters

Украйна започна реверсивните доставки на газ от Словакия, информира ИТАР-ТАСС. Това съобщи на страницата си във Фейсбук ръководителят на украинската газова компания Нафтогаз Андрей Коболев.

Чрез реверсивната връзка могат да бъдат покрити до 20 процента от годишното потребление на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

На церемонията присъстваха премиерът на Словакия Роберт Фицо и украинският премиер Арсений Яценюк.

Реверсивните доставки в източна посока са част от отговора на Европейския съюз на решението на Газпром да спре доставките за Киев на 16 юни заради спора за цените и изплащане на задължения за вече получени количества.

Реверсивните доставки от Словакия, Унгария и Полша би трябвало да покрият нуждите на Украйна в средносрочен план, каза днес Фицо.

Миналата година Русия е доставила около половината от 50-те млрд. куб метра газ, които Украйна е използвала. Унгария и Полша също имат газопроводи, чрез които могат да изпращат синьо гориво към Украйна, но тръбата през Словакия е с най-голям капацитет, отбелязва Ройтерс.

За тази цел бе достроен неизползваният по-рано газопровод "Ужгород-Вояни", който ще може да доставя до 10 млрд. куб метра газ годишно.

Словашката компания оператор Eustream оцени, че днес ще може да транспортира 22,4 млн. куб метра, а според словашкия министър на икономиката съоръжението е готово да работи с пълен капацитет.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase