Снимка: Ройтерс

Европейският съюз трябва да е готов, в случай че Русия тотално преустанови газовите доставки, твърди европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер в интервю за германския таблоид Bild.

„Аз не мисля, че руският президент Владимир Путин иска да превърне енергийните доставки в инструмент на своята политика", казва Йотингер. Независимо от това обаче ЕК е подготвила за срещата на върха на ЕС през октомври анализ за последиците от най-лошия сценарий, при който ще има прекъсване на доставките на газ от Русия.

В момента шест страни от ЕС зависят на 100% от руския газ. От тях четири получават газа директно, без той да преминава през територията на Украйна. В това отношение Брюксел следва да бъде готов да вземе предпазни мерки както за себе си, така и за Украйна, казва Йотингер.  

Що се отнася до прекъсването на доставките за напълно зависимите от руския газ страни от ЕС, като България и Словакия, то ЕС трябва да вземе предпазни мерки, като използването на втечнен газ и така наречените обратни (реверсивни) газови връзки, посочва еврокомисарят.

По думите му газовите хранилища в Украйна са пълни наполовина. До зимата количеството в тях следва да се допълни. „Ако е необходимо, трябва да бъде възможно и прехвърлянето на газ от страните от ЕС към Украйна", заявява още Йотингер.

По-рано през месеца Украйна обяви, че може да спре транзита на газ от „Газпром“ през своята територия заради подкрепата на Русия за украинските сепаратисти. Енергийният гигант, който задоволява 15% от търсенето на природен газ в Европа чрез тръби, преминаващи през Украйна, спря доставките за последната на 16 юни заради спор за дълга на държавата и цената на горивото.  

Дори и да се стигне до спиране на горивото, Европа ще бъде в състояние да покрие нуждите си при умерени зимни условия, използвайки наличните си запаси и внасяйки повече втечнен природен газ от Норвегия, счита Citigroup. Централна и Източна Европа ще бъде най-засегнатият регион, тъй като Латвия и Естония са напълно зависими от руския газ, а между 80% и 90% от газа в Словакия, Унгария и България идва от Русия. 

Същевременно Йотингер нарече планираната за по-късно във вторник среща в Минск на руския президент Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко "добър знак".

Все пак обаче конфликтът между двете страни е заплашен от ескалация, смята той. „Спешно е необходим компромис", настоява Йотингер, но преди това трябва да бъде сключено споразумение за прекратяване на огъня. Комисарят предлага Русия да се ангажира да не подкрепя сепаратистите в източната част на Украйна, докато Украйна от своя страна следва да предложи на тези сепаратисти при определени условия да не търси наказателна отговорност от тях.

Oще подобни икономически новини четете в Investor.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase