Снимка: Reuters

Председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер не изключва ситуацията в Украйна да се развие по "много мрачен сценарий", предаде ИТАР-ТАСС.

Още по темата

В интервю за швейцарска телевизия той заяви, че "в момента се намираме в много опасна военна ситуация, със засилване на боевете на юг и всъщност можем да си представим много мрачни сценарии".

Сегашната ситуация в Украйна, където на изток не спират боевете между правителствените сили и сепаратистите, Буркхалтер определи като "деликатен период", подчертавайки важността на дипломатическите усилия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

 "Ние като ОССЕ не можахме да понижим това напрежение, така както би ни се искало, тоест да започне национален украински диалог", призна той. "Ето защо е много важно да се активизират дипломатическите контакти", каза Буркхалтер. "Готови сме да дадем начало на нова дипломатическа инициатива. Швейцария винаги е готова да бъде домакин".

Същевременно той съобщи, че засега "ги няма необходимите условия за конкретен диалог по такива важни въпроси като прекратяване на огъня, контрол на границите, освобождаване на заложници, разоръжаване и започване на истински национален диалог".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase