Снимка: Reuters

Европейската комисия "се опитва да забави изпълнението на проекта "Южен поток" въз основа на строго политически съображения. Такова мнение изразява говорителят на Газпром Сергей Куприянов в писмо, публикувано днес във в. "Файненшъл таймс", предаде ИТАР-ТАСС.

Писмото е изпратено в отговор на статия в изданието на журналиста Гай Чазан (от 24 август), който нарече "Южен поток" празна надежда и написа, че бъдещето на проекта изглежда все по-мрачно.

Куприянов изразява несъгласие с тези твърдения и изтъква, че решението за "Южен поток" е взето въз основа на прецизна икономическа и търговска оценка.

Още по темата

"Засега ЕС изглежда готов да се простреля в крака, блокирайки проекта, който ще увеличи енергийната сигурност и ще помогне на Европа да удовлетвори нарастващата нужда от внос на енергия, без разходи за европейските данъкоплатци. Аз обаче се надявам, че търговската логика, за която говори г-н Чазан, ще възтържествува", пише говорителят на Газпром.

В писмото си той отправя следното предупреждение: "За разлика от северните страни членки на ЕС, които са облагодетелствани от повишената сигурност на доставките през "Северен поток", югоизточните европейски държави все още не разполагат с алтернативен маршрут за доставки на газ. Разходите за модернизация на украинската транзитна система се оценяват на цели 19,5 милиарда долара и все още няма да бъде премахнат рискът при транзит".

Според Куприянов "Южен поток" ще направи това на по-ниска цена. Проектът по думите му се ползва с търговската подкрепа на водещи европейски компании и участващите страни, които приветстваха алтернативен маршрут и източник на инвестиции в икономики, засегнати от криза. Всичко това сочи здрава бизнес логика, аргументира се говорителят на Газпром.

В статията си Гай Чазан бе изразил съмнения около търговската логика на "Южен поток". Според автора проектът винаги е бил движен повече от политиката, отколкото от бизнеса, и тъй като търсенето на газ в Европа е все още слабо – отчасти заради големия скок на възобновяемите енергийни източници и евтините въглища от САЩ - газопроводът дори може да не е нужен на Газпром.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase