Източник: Газпром

В Русия все по-отчетливо се коментира идеята „Южен поток“ да заобиколи България и да премине през територията на Турция и Гърция. Преди броени дни в свой материал „Взгляд“ направи анализ на възможните трасета на тръбите. Днес в „Независимия газета“ с още по-голяма доза сигурност се съобщава, че проектът може и да заобиколи България.

През миналата седмица окончателно стана ясно, че „Южен поток“ няма да минава през Украйна, пише изданието и допълва още, че българският енергиен министър Васил Щонов е наредил на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да прекрати действията по реализацията на проекта, включително и провеждането на процедури и сключването на договори.

„Докато проектът не отговори на изискванията на ЕК, той ще остане замразен“, цитират от изданието думите на Щонов.

„Преговорите между Москва и Европейската комисия (ЕК) по проекта обаче фактически са прекратени, а европейските чиновници очакват Москва да отстъпи и да предложи някакъв компромис“, допълва още „Независимия газета“.

Изданието посочва обаче, че Русия може и да има други планове в тази ситуация. Вместо да търси споразумение с Брюксел, Москва чертае нови маршрути на газопровода и един от тях е през Турция и Гърция. Турция подкрепя подобна идея, но остава въпросът с Гърция. "Съгласна ли ще бъде Атина, която защитава своите интереси по-настойчиво, отколкото България?“, пита „Независимия газета“.

Авторите не изключват Европа да се активизира и да даде одобрение на проекта, ако през есента или зимата бъде преустановен транзитът на руски газ през Украйна. За Киев такава перспектива не е изгодна и страната се опитва да се представи като надежден партньор на европейците. Но ако през зимата Украйна започне да заделя от транзита, ще й бъде трудно да играе подобна роля, обяснява още руското издание.

Припомняме, че подобно беше развитието на кризата с доставките на природен газ през 2009 година. Тогава заради спор за задълженията и цената на природния газ за Украйна Русия спря доставките за страната. Няколко дни по-късно Москва обвини Киев, че присвоява количества от транзита за Европа и „врътна кранчето" за всички европейски клиенти.

Именно тази криза даде тласък на строителството на „Северен поток“. Тогава обаче „Газпром“ надлежно поиска от Брюксел изключение от правилата и го получи. Така проектът беше реализиран, въпреки че е в нарушение на редица изисквания на европейското енергийно законодателство.

Ситуацията около „Южен поток“ е подобна, но в този случай руският газов гигант не отстъпва от позицията си, че проектът е международен и не трябва да се съобразява с европейските правила, макар че преминава изключително през територията на държави от ЕС. Затова и се водят преговори на ниво експерти между ЕК и Москва, които трябва да направят газопровода приемлив за Брюксел.

Именно тези преговори визира „Независимия газета“, коментирайки спирането на работата по газопровода у нас. Причината България да замрази проекта обаче е началото на наказателна процедура от страна на ЕК срещу България. Чиновниците визират не толкова несъответствието на плановете за изграждането на газопровода с Третия либерализационен пакет, колкото непрозрачната процедура за избор на изпълнител на обекта.

България вече изпрати своите аргументи в Брюксел и очакванията са до есента да има становище от ЕК по отношение на тази наказателна процедура.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase