Снимка: Reuters

Проруските сепаратисти в Украйна започнаха предварителни мирни преговори с властите и посочиха, че са готови да останат част от страната, ако им се даде "специален статут", предаде Ройтерс, като се позова на руски информационни агенции.

В изявление, публикувано преди срещата на контактната група в столицата на Беларус в Минск, бунтовниците казаха, че едно от ключовите им условия е Киев незабавно да спре военната си офанзива.

Украйна е неформално представлявана на преговорите от бившия си президент Леонид Кучма. Руският посланик в Киев и високопоставено длъжностно лице от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа също участват в днешните разговори. Не се очаква срещата да даде конкретен резултат, предвид факта, че на масата на преговорите Киев няма официален представител, отбелязва Ройтерс.

Исканията на сепаратистите на пръв поглед не са приемливи за Киев, по-конкретно настояването индустриализираните територии в Източна Украйна да останат под техен контрол. Бунтовниците, чиито позиции вероятно ще бъдат подкрепени от Русия, ще разчитат на това неуспехите на украинската армия от последните дни да натежат.

Андрей Пургин, един от лидерите на самообявилата се Донецка народна република, каза пред журналисти при пристигането си за преговорите: "Това е началото на процес. Не очакваме значителен пробив днес."

Пургин допълни, че сепаратистите искат признаване на специален статут за техните територии, които да имат право на собствена външна търговска политика и на право на интегриране в инициирания от Русия Митнически съюз. Това е в противовес с политиката на прозападното правителство в Киев, което се стреми към европейска интеграция и сключи споразумение за асоцииране с ЕС, отбеляза Ройтерс.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase