Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция отново отрече да е изпращала войници в Украйна, предаде АФП.

Министерството на външните работи на Франция излезе с този коментар днес в отговор на нова дезинформационна кампания.

"Не, Франция не е изпратила войски в Украйна", се подчертава в публикацията в социалната мрежа "Екс". Министерството отчете, че "дезинформационните кампании за подкрепата на Франция за Украйна не отслабват".

От Ке д'Орсе споделиха две публикации, в които невярно се твърди, че подразделение от Френския чуждестранен легион, командвано от французин, се сражава на страната на украинските въоръжени сили.

В събота вестник "Ейжа Таймс" писа, че в Славянск са разположени войници от Трети пехотен полк от Френския чуждестранен легион. Според базираното в Хонконг англоезично издание на терен вече са 100 души, специалисти по артилерия и разузнаване, като е предвидено да бъдат изпратени общо 1500 войници, посочва АФП.

Публикацията, която не се позовава на никакви източници, беше споделена многократно в различни социални мрежи, особено на френски и английски език. Тя бе цитирана и от утвърдени медии като индийския сайт "Хиндустан Таймс".

В началото на този месец френският президент Еманюел Макрон повтори идеята си от февруари за евентуално разполагане на западни войски в Украйна, ако Русия постигне пробив на фронта и Киев поиска да бъдат изпратени военни.

Днес руският президент Владимир Путин в отговор на думите на Макрон и на министъра на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън, който на свой ред каза, че Украйна може да използва британски оръжия за удари на руска територия, е наредил да бъдат проведени учения за използване на тактически ядрени бойни глави, съобщиха от Кремъл.

В началото на февруари френските власти обявиха, че са разкрили "структурирана и координирана" мрежа за разпространение на руска пропаганда в САЩ и Европа, припомня АФП.

На следващия месец френското министерство на въоръжените сили изобличи фалшив сайт, набиращ уж от негово име 200 хиляди французи да отидат да се сражават на страната на Украйна./БТА

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase