Снимка: Reuters

Повече от 4500 души изпълниха баптистката църква  "Френдли темпъл мишнъри" в Сейнт Луис, щата Мисури, за погребението на цветнокожия тийнейджър Майкъл Браун, застрелян преди две седмици от бял полицай, съобщи Асошиейтед прес. 

Още по темата
Убийството породи вълна от протести в предградието на Сейнт Луис Фъргюсън. Емоционалната погребална служба имаше за цел да представи смъртта на Браун като пореден епизод от продължителната история на движението за граждански права и да убеди чернокожите американци да станат по-ангажирани политически, посочва АП.
 
"Участвайте в изборите. Нека гласовете ви да бъдат чути и нека всички да разберат, че повече няма да търпим", заяви пред опечалените един от роднините на Браун.
 
Свещеникът Ал Шарптън призова за прочистване на полицейските сили и на общностите, на които те служат, от нездравите елементи.
 
На погребението присъстваха родителите на Тревън Мартин, 17-годишния афроамериканец, застрелян от охранител доброволец във Флорида, и роднина на Емет Тил, 14-годишен младеж, убит през 1955 г. от белокожи мъже в Мисисипи, чието убийство даде тласък на движението за граждански права.
 
Сред присъстващите бяха трима съветници от Белия дом, пасторът Джеси Джексън, режисьорът Спайк Лий и някои от децата на Мартин Лутър Кинг.
 
Майкъл Браун беше застрелян на 9 август при все още неизяснени обстоятелства от полицая Дарън Уилсън, срещу когото в момента се води следствие. Аутопсията показа, че Браун е бил прострелян с най-малко шест куршума.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase