Снимка: Ройтерс

Пентагонът решително осъжда влизането на руския хуманитарен конвой в Украйна без разрешението на украинските власти, предадоха световните агенции.

Още по темата
Говорителят на Пентагона Джон Кърби изрази сериозна загриженост от това, че руският конвой е минал украинската граница и призова за незабавното му изтегляне. Той подчерта, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу неотдавна е "дал гаранции" на американския си колега Чък Хейгъл, че руската армия няма да навлезе в Украйна.

Тази стъпка ще има последствия за Русия, които се обсъждат с международните партньори, предупреди Кърби. Той определи изпращането на камионите като "нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна от страна на Русия".

Междувременно генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предупреди, че действията на Русия в Украйна могат единствено да задълбочат кризата, предаде Ройтерс.

Генералният секретар на алианса разкритикува решението на Кремъл да разпореди потегляне на "така наречения хуманитарен конвой" към град Луганск на украинска територия без съгласието на украинските власти и без участието на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК).

Расмусен заяви, че това е грубо нарушение на международните ангажименти от страна на Русия. "Това може само да задълбочи кризата в региона, която самата Русия създаде и продължава да подклажда", каза генералният секретар на НАТО. Той допълни, че инцидентът повдига въпроси дали целта на хуманитарната помощ е да подпомогне цивилните граждани или да осигури доставки за сепаратистите, предаде ДПА.

Андерс Фог Расмусен съобщи, че алиансът е забелязал обезпокоително струпване на руски сухопътни и въздушни сили в близост до Украйна. На сепаратистките групи в Източна Украйна се прехвърлят големи количества модерни оръжия, включително танкове, бронирани автомобили и артилерия, допълни главният секретар на НАТО.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase