Снимка: Ройтерс

В търсенето на край на конфликта в Украйна Москва, Брюксел и Киев се споразумяха за среща в Беларус. Тя трябва да се проведе в беларуската столица Минск идния вторник в рамките на срещата на върха на Евроазиатския митнически съюз, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс. Руският президент Владимир Путин ще присъства, потвърди говорител в Москва. На срещата на върха участие ще вземат и държавните ръководители на Беларус и Казахстан. 

Засега не е ясно дали ще има отделна среща между Порошенко и Путин, но според анализатори евентуален разговор между тях на четири очи може да доведе до облекчаване на кървавия конфликт в Източна Украйна.

Ще бъде обсъдено и Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, както и въпросът за енергийната сигурност. ЕС планира да изпрати на срещата върховния представител за външната политика Катрин Аштън, комисаря по търговията Карел де Гухт и комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.
 
В събота в Киев ще пристигне германският канцлер Ангела Меркел, а след срещата в Минск, на 30 август, се очаква Порошенко ще посети Брюксел.
 
Въпреки дипломатическата офанзива обаче украинската армия продължава да напредва към Луганск в източната част на страната. Говорител на армията заявява, че правителствените войници са превзели квартал на града. В центъра на града продължава да има битки. Проруските бунтовници превзеха през април града в близост до руската граница.

Поради продължаващите сражения в момента около 500 души на ден напускат града, който преди началото на конфликта имаше около 400 000 жители.


Късно в понеделник бежански конвой от Луганск е бил уцелен от ракети. Според украински военни са били убити десетки хора. Говорителят на армията е заявил, че заради подновяването на боевете е преустановено погребението на жертвите.  Досега според украински данни са открити 15 трупа. Всички убити са цивилни граждани, твърди говорителят на армията.

Украинското правителство обвинява сепаратистите за нападението. По данни на армията бунтовниците са обстрелвали бягащите цивилни граждани с руски минохвъргачки и с ръчни противотанкови гранатомети. Бунтовниците отхвърлят обвиненията.

И втората крепост на сепаратистите Донецк отново бе разтърсена от експлозии. Детонации се чуват на изток и на запад, където се намира летището, съобщават репортери. Хуманитарната ситуация в изстрадалия град се влошава, след като от два дни жителите не разполагат с течаща вода. Пред магазините са се образували огромни опашки. 

Всичко за кризата в Украйна четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase