Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Ройтерс

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер изрази увереност, че ще стане следващият председател на Европейската комисия, предаде Асошиейтед прес. Той подчерта, че европейските лидери не трябва да бъдат "изнудвани" да го отхвърлят.

Консервативната Европейска народна партия, която подкрепя кандидатурата на Юнкер, спечели изборите за Европейския парламент миналата седмица. Юнкер заяви днес пред в. "Билд ам Зонтаг", че вече има подкрепата на "широко мнозинство" от консервативните и лявоцентристките лидери. Юнкер обаче среща опозицията на Великобритания.

Още по темата
Германският канцлер Ангела Меркел, чиято партия е член на ЕНП, беше подложена на критики в собствената си страна, защото изглеждаше хладно настроена към Юнкер. В петък тя ясно се обяви в негова подкрепа.

"Европа не трябва да бъде изнудвана", цитира се изказването на бившия люксембургски премиер. Той добави, че е уверен, че ще бъде избран начело на Комисията в средата на юли.

Италианският премиер Матео Ренци обаче заяви, че ще е необходима политическа дискусия за избора на нов председател на ЕК, предава Ройтерс. Юнкер не е единственият кандидат, посочи Ренци на икономическа конференция в Тренто. Лявоцентристкият италиански премиер подчерта, че Юнкер няма автоматични права над
поста и мнозинството му не е гарантирано.

Много по-важно е да се наблегне на политическата програма на Европейската комисия, отколкото на това кой кое място трябва да получи, добави Ренци.

Председателят на ЕК се избира от европейските лидери, но трябва да бъде одобрен от парламента, където на последните избори влязоха много евроскептици от десницата. Вчера германското сп. "Шпигел" съобщи, че британският премиер Дейвид Камерън е предупредил останалите лидери на ЕС, че ако Юнкер бъде избран, той няма да може да гарантира оставането на Великобритания в ЕС.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase