Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС) възложиха на председателя на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой да проучи кой би могъл да заеме най-високия пост в ЕС – председател на Европейската комисия (ЕК), като същевременно спечели одобрението на мнозинството в Европейския парламент (ЕП), съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

Консултациите се очаква да продължат поне до края на юни, допълва изданието.

Политиците игнорираха искането на лидерите на политическите групи в ЕП, изразено по-рано през деня вчера, Жан-Клод Юнкер да бъде предложен за поста и да се опита да събере мнозинство.

Още по темата
Юнкер е топ кандидат на най-голямата политическа група в Европарламента – ЕНП.

„Ще проведа преговори с новите лидери на политическите групи и разбира се – и със самия Юнкер“, коментира Херман ван Ромпой на пресконференция след края на разговорите между лидерите.

Той ще представи резултатите от консултациите на среща на лидерите на ЕС, която ще се състои на 26-27 юни.

В коментар на решението отиващият си лидер на групата на социалистите в стария ЕП Ханес Свобода посочва: „Абсурдно е, че Юнкер има нашата подкрепа, но е блокиран в Съвета от собствената си политическа група ЕНП!“.

Дясноцентристките лидери и Юнкер се събраха вчера в Брюксел преди заседанието на лидерите на държавите от Евросъюза. Според източник на изданието канцлерът на Германия Ангела Меркел е била разгневена на Европарламента, че „диктува“ на лидерите кого да посочат като посредник в преговорите и е настояла, че Херман ван Ромпой трябва да проведе разговорите.

На пресконференцията след срещата на лидерите на ЕС Меркел беше резервирана към Юнкер. Тя подчерта, че десницата в ЕП има нужда от социалистите, за да постигнат мнозинство в ЕП, като намекна, че поне един от ключовите постове трябва да бъдат дадени на ЕНП.

Председателят на Европейската комисия, върховният представител по въпросите на външните работи и председателят на ЕП трябва да бъдат одобрени от евродепутатите. Наследникът на Херман ван Ромпой също трябва да бъде посочен до края на годината, но няма нужда от одобрението на ЕП.

Меркел призна, че процесът ще отнеме известно време. Тя обаче избегна ясен отговор на въпроса дали трябва да бъде номиниран друг, компромисен кандидат, за топ поста в ЕС, но същевременно ясно се дистанцира от кандидата на собствената ѝ политическа група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase