Снимка: Reuters

Хакерската група "Анонимните" готви кибератаки срещу корпоративните спонсори на Световното първенство по футбол в Бразилия в знак на протест срещу разточителните разходи за шампионата в страна, която не успява да гарантира елементарни социални услуги за гражданите си. Това е съобщил за Ройтерс хакер, запознат с намерението на групата.

По-рано тази седмица "Анонимните" хакнаха компютърните мрежи на бразилското външно министерство и постнаха в мрежата 333 поверителни документа.

"Вече правим нощно време тестове, за да установим кои сайтове са най-уязвими", казал хакерът, представител се под псевдонима Че Комодоре. Той разкрил, че сред мишените на планираната кибератака са Кока-кола, Адидас, "Емирейтс еърлайнс" и други спонсори на световното по футбол.

Планираната кибератака е поредното главоболие за организаторите на Световната купа, която започва на 12 юни.

Спортното събитие вече бе помрачено от притеснително забавяне в строежа на стадионите и съоръженията и широко недоволство и неспирни протести сред бразилците срещу огромната цена на домакинството.

Вчера в Рио де Жанейро се състоя поредният протест, този път на учителите, които настояват за по-високо заплащане и по-добри условия в училищата, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase