Владимир Путин. Снимка: БТА

Президентът на Русия Владимир Путин и канцлерът на Германия Ангела Меркел са обсъдили по телефона ситуацията в Украйна, съобщи пресслужбата на Кремъл.  Руският държавен глава е посочил, че „рязката ескалация на конфликта поставя страната по същество на ръба на гражданската война“.

Лидерите на двете страни са отбелязали важното значение на планираните за 17 април четиристранни преговори /Русия, ЕС, САЩ, Украйна/.

„Изразена беше надеждата, че на срещата в Женева ще се успее да бъде подаден ясен сигнал, който да спомогне за преминаване на ситуацията в мирно русло“, добавя пресслужбата на Кремъл.

Още по темата
Путин е припомнил значението на стабилизацията на икономиката на Украйна и обезпечаването на доставките и транзита на руския природен газ за Европа, посочени в неговото послание до лидерите на редица европейски страни от 10 април 2014 г.

Правителството на Германия съобщи, че Меркел „подробно“ е обсъдила по телефона с Путин ситуацията в Украйна. „В центъра на вниманието беше подготовката за планираната за 17 април в Женева среща на външните министри на Русия, Украйна, САЩ и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността“, добави заместник говорителят на кабинета Кристиане Вирцона.

По думите й разговорът се е състоял „при цялото различие на оценките за случващите се събития“. Разговорът се е провел по инициатива на германската страна.

Владимир Путин е разговарял по телефона и с премиера на Израел Бенямин Нетаняху.  Рязкото изостряне на кризата в Украйна е следствие от безотговорната политика на Киев, който игнорира законните права и интересите на рускоезичните жители на страната, е заявил Путин.

Путин е дал оценка на процесите в Украйна по молба на Нетаняху. Руският президент е подчертал недопустимостта на използването на въоръжени сили за потушаване на протестите на гражданите в югоизточната част на Украйна. Разговорът се е провел по инициатива на израелската страна, пише ИТАР-ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase