Снимка: u_rau0pgbzjl от Pixabay

Министерството на земеделието на САЩ увери, че няма риск от заразяване с птичи грип след готвене на смляко говеждо месо от средно (medium) до добре изпечено (well done). Данните идват след направено проучване в отговор на опасенията за разпространение на болестта при млекодайни говеда, съобщи Ройтерс.

Констатациите, при които учени инжектират високи нива на сурогат на вируса на птичи грип H5N1 в смляно говеждо месо, показват, че правилното готвене на хамбургери на температура от около 63 до 71 градуса по Целзий ги прави безопасни за потребителите.

Министерството на земеделието на САЩ съобщи по-рано за взети 30 проби от смляно говеждо месо от търговски обекти, които са дали отрицателен резултат за вируса H5N1 (птичи грип) и че доставките на месо в САЩ са безопасни. Щатите обяви и, че се отпускат допълнителни 22,2 милиона долара за укрепване на способността на нацията да реагира и контролира огнища на болести по животните като птичи грип H5N1, включително подобряване на лабораторния капацитет.

През март в Щатите потвърдиха птичи грип при млекодайните говеда в девет щата. По-старите млекодайни говеда често се преработват в смляно говеждо месо. Властите побързаха да успокоят местните, че няма място за излишна паника.

Учените изразиха мнение, че епидемията е по-широко разпространена въз основа на констатациите на Американската администрация по храните и лекарствата за частици H5N1 в около 20% от пробите от мляко на дребно. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ каза, че тестовете на проби от млечни продукти на дребно са отрицателни за жизнеспособен вирус на птичи грип H5N1, но предупреди да не се консумира сурово непастьоризирано мляко, предаде БТА.

Резултатите от експеримента със смляно говеждо месо идват точно преди началото на пиковия сезон за печене на скара с уикенда на Деня на паметта по-късно този месец.

Нирав Шах, който е главен заместник-директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, каза пред репортери, че наскоро публикуваното табло за откриване на отпадни води на агенцията за грип А, чийто подтип е птичият грип H5N1, е идентифицирало високи нива на вируса в Илинойс и Флорида, които все още не са докладвали положителни случаи при млекодайни говеда.

Според Шах резултатите “подсказват”, че е възможно да има стада, които са носители на птичия грип, но все още да не са дали положителен резултат. Тестовете за отпадъчни води обаче не могат да определят източника на вируса, който може да е от хора, заразено мляко или оттичане от фермата. Учените следят отблизо за промени във вируса, които биха могли да го улеснят в разпространението му сред хората.

“Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ не са открили повишени нива на H5N1 при хората”, посочи Шах, добавяйки.

Един работник в млечна ферма в Тексас е дал положителен тест за вируса в настоящо огнище и е съобщил за конюнктивит. Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ заявиха, че рискът за широката общественост е нисък, но рискът за хората, изложени на заразени птици или животни, включително крави, е по-голям.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase