Папа Йоан Павел II. Снимка: архив, Reuters

Ватикана ще провъзгласи за светци папа Йоан Павел Втори и Йоан Двадесет и Трети на 27 април. По този повод започна голяма информационна кампания, предаде Франс прес.

За да се подготвят и информират поклонниците, които ще дойдат на тази дата във Ватикана, днес бяха открити няколко сайта. На първо място сред тях е официалният сайт на проявата www.2papisanti.org. На събитието са посветени и страници във
Facebook (2pope saints), Twitter (@ 2popesaints), Instagram (#2popesaints) и YouTube (2popesaints).

Засега Ватикана се въздържа от прогнози колко души ще дойдат на канонизирането. Очаква се обаче много италианци да присъстват. Очакват се и няколкостотин хиляди богомолци от различни европейски страни, в частност Полша. Много хостели и хотели в Рим вече са заети за този ден. Кметството на Рим прогнозира, че за канонизирането могат да дойдат до 5 милиона поклонници.

Не се изключва на церемонията, която ще бъде ръководена от папа Франциск, да присъства и почетният папа Бенедикт Шестнайсети.

Папа Йоан Павел Двадесет и трети е много популярен в Италия, а Папа Йоан Павел Втори си остава популярен в целия свят.

В навечерието на 27 април в 11 църкви в Рим ще има "нощ на молитвите" - служба на 7 езика, предшестваща канонизацията.

Организаторите на канонизирането обаче ще бъдат по-скромни и ще се въздържат да повторят тридневните церемонии по повод обявяването на Йоан Павел Втори за блажен през 2011 г., посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase