Снимка: Reuters

В украинския парламент чакат писмено изявление на президента Виктор Янукович, в което той обявява, че подава оставка, съобщи ИТАР-ТАСС.

Това заяви днес пред журналисти депутатът от опозиционната партия "Баткившчина" Николай Катеринчук. "Вече получихме устно изявление от Виктор Янукович. Сега очакваме писмено", каза той.

Оставката е била поискана от името на протестиращите от лидера на опозицията Арсений Яценюк, допълни Катеринчук, цитиран от Франс прес.

Още по темата

Противно на твърдението депутатът от украинската Партия на регионите и съветник на президента на Украйна Анна Герман опроверга слуховете, че Виктор Янукович е подал оставка. По нейните думи Янукович продължава да изпълнява своите задължения като държавен глава.

Конгресът на Партията на регионите на президента Виктор Янукович, който се провежда в източния индустриален град Харков, осъди случващото се в Киев и го определи като преврат, наречайки действията на опозицията "въоръжено завземане на властта”, предаде АФП.

Зам.-председателят на ПГ на Партията на регионите в украинския парламент Олег Царев призова участниците в конгреса на партията да обсъдят по-нататъшни действия, „за да не допуснат разруха в онези региони, където ситуацията още е стабилна и на първо място в Днепропетровск, Харков и Крим. "Нашата задача е да се организираме и да не допуснем хаос", подчерта той.

Въпреки че по-рано днес Върховната рада гласува и постановление за освобождаването на бившия премиер на страната Юлия Тимошенко от затвора, където тя се намира в момента, тя все още не е на свобода. Говорителката на Юлия Тимошенко - Наталия Лисова, оттегли твърдението си, че бившият премиер на Украйна е освободена, предаде Асошиейтед прес.

По-рано Лисова заяви пред Асошиейтед прес, че Тимошенко е пусната от затвора, където излежава седемгодишна присъда за злоупотреба с власт. По-късно обаче говорителката уточни, че е имала предвид само, че е взето решение, според което Тимошенко трябва незабавно да бъде пусната на свобода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase