Микола Азаров. Снимка: БТА

"Историческото" споразумение, сключено вчера с Москва, позволи украинската икономика да бъде спасена от "фалит", който щеше да настъпи при подписване на споразумение за асоцииране с ЕС, заяви украинският премиер Микола Азаров, цитиран от Франс прес.

Споразумението за асоцииране с ЕС "щеше да доведе до фалит и до социално-икономически срив", каза Азаров при откриването на днешното заседание на правителството.

"Вчера станахме свидетели на историческо събитие", допълни той, имайки предвид визитата в Москва на президента Виктор Янукович, при която Русия отпусна на Украйна 15 милиарда долара и намали с една трета цената на доставяното руско синьо гориво, припомня АФП.

Предишното газово споразумение (сключено от тогавашния премиер Юлия Тимошенко, която сега е в затвора), обезкървяваше украинската икономика от три години и половина", допълни Азаров.

Още по темата
"Президентът сложи край на това предателство към националните интереси, за което отговорност носят същите политически сили, които днес предизвикват нестабилността в страната", каза още украинският премиер.

Опозицията оспорва с протести по улиците от близо месец отказа на украинския президент да подпише споразумение за асоцииране с ЕС и решението му да заложи на икономическото сътрудничество с Русия, припомня Франс прес.

Азаров, цитиран от ИТАР-ТАСС, подчерта, че историческо значение има също решението на двете страни да премахнат бариерите в търговските си връзки.

Страните се споразумяха, допълни украинският премиер, и за "изключително изгодно кредитиране на украинската икономика". "Това ще позволи Украйна да приеме социален бюджет за 2014 година", заяви Азаров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Украинският премиер уточни, че минималната заплата в страната през 2014 г. ще нарасне два пъти от сегашните 1218 гривни (около 150 долара). Това повишение ще стане на три етапа през годината. "Вдигаме заплатите на участъковите лекари, на фелдшерите, на завеждащите на детски предучилищни заведение, на учителите и научните работници", подчерта премиерът. Той допълни, че се планира и да бъдат вдигнати пенсиите и социалните помощи.

"Основно внимание в бюджета на 2014 година се обръща на подобряването на социално-икономическото благосъстояние на гражданите", заключи Азаров, цитиран от ИТАР-ТАСС.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase