Проевропейски настроените украинци са притеснени какво точно са договорили държавните глави. Снимка: архив Ройтерс

Споразумението между Русия и Украйна за 33% отстъпка от цената на газа и заем от 15 млрд. долара предизвика серия реакции.

Опасенията на опозицията в Украйна са, че Янукович е изтъргувал стратегически активи на страната, за да успее да получи помощта.

Политикът и бивш боксьор Виталий Кличко заяви, че споразумението с Путин показва, че най-доброто, което може да се случи на страната в този момент, са нови избори. Той заяви, че би искал да се срещне с Янукович на "ринга".

Междувременно днес парламентът обсъжда бюджета на Украйна за следващата година.

„Знам едно единствено място, където сиренето е безплатно – в капана за мишки“, заяви другият опозиционен лидер Арсений Яценюк.

Споразумението между Путин и Янукович беше сключено на фона на руските опити да спрат пътя на Украйна към Европейския съюз, съобщи Би Би Си.

Путин беше категоричен, че по време на визитата на украинския му колега в Русия не е обсъждан Митническият съюз.

Новите мерки имат за цел да облекчат финансовите проблеми на Украйна. Двамата лидери договориха стратегическо партньорство и подписаха пакет от споразумения за икономическо и промишлено сътрудничество.

Всичко това ще доближи Украйна до Русия и ще помогне на Кремъл да постигне своята геополитическа цел, твърди кореспондентът на Би Би Си.

На фона на всичко това германският канцлер Ангела Меркел призова Брюксел и Москва да избягват конфронтации помежду си, когато става дума за политическото бъдеще на Украйна.

По-рано миналия месец решението на Янукович страната да не подпише споразумението за асоцииране с ЕС доведе до масови протести в страната. Президентът призна, че решението му е било повлияно от силния натиск от страна на Русия.

Проевропейски настроените украинци твърдят, че са притеснени от това какво точно са договорили Янукович и Путин в замяна на новата помощ.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле коментира, че руско-украинските договорки трябва да бъдат взаимноизгодни и да съответстват на задълженията на Украйна по Споразумението за асоцииране към ЕС.

Вижте подробности за реакциите от споразумението във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase