Снимка: Reuters

Решението на украинското правителство да спре подготовката за подписване на споразумение за асоцииране с ЕС е тактическо, а не стратегическо решение. Това заяви днес на заседание на Върховната рада премиерът Микола Азаров, предаде ИТАР-ТАСС. Това е решение, продиктувано от икономически фактори. То има тактически характер и не променя стратегическите ни цели, заяви Азаров. Той допълни, че сега на първо място излиза задачата за "възстановяване на отношенията с Русия".

По думите на Азаров "последната капка", окончателно убедила правителството да спре процеса на подготовка за асоцииране с ЕС, станали условията, които е поставил Международният валутен фонд на Киев за подновяване на сътрудничеството.

Фондът поискал да се вдигнат почти два пъти цените на жилищно-комуналните услуги, да се "замразят заплатите, пенсиите, социалните помощи на сегашното равнище и съществено да се намалят бюджетните разходи". Освен това МВФ препоръчал да се отменят преференциите за селскостопанските производители, поставил и изисквания към валутната политика на държавата.

Още по темата

"Искам да ви попитам, вас, така наречените лидери на опозицията, вие съгласни ли сте с такива искания на МВФ? Е, аз не съм съгласен! И откровено го казвам на народа на Украйна", подчерта Азаров.

Пленарното заседание бе закрито веднага след изказването на премиера. В този момент мястото на председателя бе заобиколено от депутати от опозиционната партия УДАР.

Украинската опозиция, несъгласна с решението на кабинета, отново започна да се събира на централния Площад на независимостта в Киев. Още през нощта там бяха дошли няколкостотин души. Те носят национални знамена и портрети на бившия премиер Юлия Тимошенко. В района на площада има десетина автобуса на милицията, но никой няма намерение да разпръсква митингуващите, заявиха от правоохранителните органи.

Опозиционната партия "Отечество" ("Баткившчина") на Юлия Тимошенко съобщи, че в неделя организира митинг на Европейския площад. В него са обещали да участват лидерите на три опозиционни сили - Арсений Яценюк ("Отечество"), Виталий Кличко (УДАР), Олег Тягнибок ("Свобода"), както и лидерът на инициативата "Трета република" Юрий Луценко.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase