Снимка: архив, Reuters

Най-малко 10 египетски войници бяха убити, а 35 ранени при атентат с кола бомба срещу автобус, превозващ военнослужещи, на Синайския полуостров, съобщиха световните агенции, позовавайки се на източници от силите за сигурност. Според ИТАР-ТАСС убитите са най-малко 12.

Атаката бе извършена на пътя между градовете Рафах на границата с Израел и административния център на Северен Синай Ариш.

По информация на местните медии, цитирана от ИТАР-ТАСС, автобусът с войници пътувал за Кайро и когато настигнал зареден с експлозиви автомобил, той се взривил. Войниците били от контингента на 2-ра полева армия, която е натоварена с битката срещу размирните ислямисти в Синай, уточнява Асошиейтед прес.

Нападенията срещу сили на реда в района на Синай зачестиха, след като в началото на юли армията свали президента ислямист Мохамед Морси, припомнят световните агенции. Франс прес отбелязва, че назначеното от армията временно правителство обвинява за атентатите ислямистки групи, поддържащи Морси. През август движението на Морси "Мюсюлмански братя" беше забранено и над 2000 негови членове, включително някои от лидерите, бяха арестувани и изпратени на съд. На 19 август, пет дни след кървавата баня в Кайро, където бяха разпръснати демонстриращи
привърженици на Морси, в Синай беше извършен най-големият от години насам атентат срещу силите на реда, при който загинаха 25 полицаи, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase