Снимка: Ройтерс

Близо 400 души бяха арестувани днес в южното московско предградие Бирюльово по време на масови безредици, избухнали след убийството на 25-годишен московчанин от неизвестни лица. При пресичането на хулиганските прояви са пострадали шестима полицаи от специалните части ОМОН, предаде ИТАР-ТАСС.

Задържаните са откарани в няколко полицейски участъка. Полицията е успяла да разпръсне тълпата. Обстановката постепенно се стабилизира.

Напрежението в квартала се появило след убийството през нощта срещу 10 октомври в Бирюльово на 25-годишния Егор Шчербаков. Младежът се сбил с неизвестен мъж, който обидил приятелката му. В резултат Шчербаков бил смъртоносно ранен с нож. Убиецът, който според момичето (и според записите на видеокамерите в арйона) по външност приличал на пришълец от Кавказ или Централна Азия, се укрил.

Вчера местни жители се събрали на спонтанен митинг пред полицейското управление с искане да бъде заловен и наказан убиецът, да се затегне имиграционното законодателствои да се закрие местната борса за плодове и зеленчуци, сборище на нелегални имигранти. Днес следобед започнал нов "народен митинг", включително с искане за оставка на местната управа.

Полицията затвори тази вечер Манежния площад в центъра на руската столица, след като в социалните мрежи се появиха призиви всички да излязат на протест там, съобщи Интерфакс. Около площада са поставени метални заграждения, охранявани от полицаи, а влизането на територията е забранено. На прилежащите улици са разположени полицейски автобуси.

Личният състав на цялата московска полиция е вдигнат под тревога. Засилени са мерките за сигурност на всички централни улици на Москва след инцидента в Бирюльово, предаде ИТАР-ТАСС.

Според съобщението на московското градско управление на министерството на вътрешните работи, "във връзка с въведения план "Вулкан" след хулиганските прояви около търговския център в Бирюльово-Западное, допълнителни наряди са разположени на централните площади на Москва, в това число на "Манежная", а също около гарите и входовете на метрото".

На гара "Бирюльово-товарна" на градската железница са започнали арести на младежи, които се събрали там след нападението на търговския център "Бирюза", съобщи полицията. Според офиицалната информация, група младежи след "народния сбор" на мястото на гибелта на 25-годишния московчанин Егор Шчербаков, убит на 10 октомври, се отправила към търговския център "Бирюза" и го разгромила, крещейки националистически лозунги, след което нахлула в местната складова база за плодове и зеленчуци.

Следващият обявен сборен пункт била железопътната платформа "Бирюльово-товарная". Както съобщи кореспондент на ИТАР-ТАСС, там се събрали няколко десетки младежи, полицията задържала "най-активните".
За нападението на складовата зеленчукова база са задържани поне 10 души. Около базата, където според местните може би се укрива убиецът на Шчербаков, остават много хора, макар че част от нахлулите вътре младежи са я напуснали.

В Държавната дума депутати поискаха прокурорско разследване на действията или бездействието на длъжностните лица, които са довели до ситуацията в столичното предградие.

Членът на Съвета при президента на Русия за развитие на гражданското общество и правата на човека Владимир Шапошников, на място в Бирюльово, твърди, че сред тълпата имало много пияни. Задържат само за хулигански действия лицата, които заплашват полицаите, добави той. Той ще предложи специално заседание на Съвета за имиграционната политика. Ситуацията в Бирюльово е позорна, заключи той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase