Снимка: Reuters

Лекоатлетът Оскар Писториус е убил приятелката си, като е стрелял през вратата на банята в дома си, казаха прокурорите пред съда, предаде BBC.

Тези подробности в тезата на обвинението срещу Писториус, обвинен в предумишленото убийство на Рийва Стийнкамп, станаха ясни по време на гледането на мярката му за неотклонение в Претория.

На предишното заседание Писториус се разплака, когато чу обвинението, но адвокатите му държат на тезата, че убийството „дори не е било убийство“.

Прокуратурата работи по обвинение за предумишлено убийство срещу 26-годишния атлет. Според прокурора Гер Нел във фаталната нощ Писториус се е събудил, сложил е протезите си, извървял седем метра и стрелял с пистолета към вратата на банята.

Той стрелял 4 пъти и три от куршумите попаднали в тялото на Стийнкамп. След това Писториус разбил вратата на банята и занесъл жертвата на долния етаж.

Писториус е застрелял приятелката си в банята
Според защитата Бари Рукс обаче клиентът не е знаел предварително кой е зад вратата. Според адвоката прокуратурата не е представила „доказателства за предумишлено убийство“ и това дори не било убийство.

Днес за първи път стана ясно и какво се е случило в нощта на убийството от разказа на самия Писториус.

Той самият казва, че я объркал за крадец, когато се събудил през нощта. В изявление, прочетено пред магистратите в Претория, параолимпийският атлет казва, че е бил на балкона на къщата си, когато чул шум в банята. Вярвайки, че Рийва спи в леглото си, той грабнал пистолета и стрелял няколко пъти.

Чак след това той осъзнал, че Рийва не е в леглото си. „Отворих вратата и се опитах да й помогна. Но тя умря в ръцете ми.“, казва той.

Той заяви пред съда, че е бил дълбоко влюбен в приятелката си, а тя дори му донесла подарък за Свети Валентин.

Междувременно семейството на 29-годишната жертва е на погребението й. 

„Всички ние искаме отговори. Отговори защо се случи и защо красивата ни дъщеря трябваша да умре по този начин“, каза майката на Рийва пред журналисти.

Случаят предизвика огромен интерес както в Южна Африка, където Писториус е смятан за национален герой, така и по света. Писториус, многократен параолимпийски шампион, успя да се състезава не само на Параолимпийските игри в Лондон през 2012, но и на самите Олпмпийски игри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase