Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин даде в град Анапа старта на строителството на газопровода „Южен поток“, който ще преминава по дъното на Черно море до южната част на Европа.

На тържествената церемония по откриването на строителството беше направено символично заваряване на първите тръби на газопровода.

Преди това в кратко приветствие Путин заяви, че „Южен поток“ ще бъде реализиран по най-високите екологични стандарти.

Още по темата

"63 милиарда куб.м. газ (проектната мощност) са голям обем. За да го осигурим, Русия вече започна работа на своя собствена територия. Ще увеличим и ще разширим възможностите за достигане на Черно море на разстояние 2500 км, ще построим допълнителни компресорни станции", каза Путин.

От своя страна шефът на Газпром Алексей Милер заяви по телевизия „Россия 24“, че всички обеми газ, които ще бъдат доставяни по газопровода „Южен поток“, вече са разпределени, към проекта има интерес на пазара. „Главната ни печалба е, че ще тръгнат нови обеми доставки руски газ за износ, решава се проблемът с транзитните рискове“, отбеляза Милер.

Той допълни, че проектът изцяло отговаря на стратегията на ЕС и на Русия за създаване на нови газопроводни маршрути. „Нашето конкурентно предимство е, че имаме и газ, и потребител. За разлика от много други проекти“, подчерта шефът на Газпром. „Целта беше поставена и постигната в определените срокове. Това е наша обща победа заедно с европейските ни партньори“, каза още той.

От българска страна в церемонията участва министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова

В средата на ноември Газпром се договори с последната страна, през чиято територия ще преминава газопроводът – България. Преди това концернът беше договорил строителството на сухопътния участък на „Южен поток“ с Унгария, Словения и Сърбия.

По строителството на „Южен поток“ ще работи международният консорциум South Stream Transport, 50% от чиито акции държи Газпром. Други 20% се контролират от италианската компания ENI, а 30 % - от германската Wintershall и френската EdF.

На 30 декември 2011 г. Путин възложи на Газпром да бъде ускорено началото на реализацията на проекта „Южен поток“ и още през 2012 г. да се пристъпи към неговото строителство. Три седмици по-късно председателят на Управителния съвет на Газпром Алексей Милер утвърди подробния план за мероприятията, позволяващи през декември 2012 г.  да се премине към стадия на строителство на морския участък на газопровода.

Морският участък на „Южен поток“ ще преминава по дъното на Черно море от компресорната станция „Руская“ на руското крайбрежие до Варна. Общата дължина на черноморския участък ще е 900 км, максималната дълбочина – над 2 километра, проектната мощност – 63 милиарда куб. м. газ.

След като излезе на брега при Варна, по-нататък руският газ ще преминава през територията на България, Сърбия, Унгария, Словения и ще стига до Италия.

Планирано е доставките на газ по „Южен поток“ да започнат през декември 2015 година, посочва РИА Новости. Търговските доставки по газопровода към Европа е планирано да започнат през първото тримесечие на 2016 г., а пълната мощност от 63 млрд. куб.м. годишно да бъде достигната през 2018 г.

Общата стойност на „Южен поток“, включително и сухопътните участъци, се оценява на 16 милиарда евро, а строителството на българския участък – около 3,2 милиарда евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase