Символът на движението No-Tav. Снимка: архив, Reuters

Хакери от групировката "Анонимни" са източили 3500 поверителни документа от базата данни на националната полиция на Италия, съобщиха местни медии.

Документалният масив с обем 1,3 гигабайта е вече поместен на сайта на "Анонимни Италия", както и на международни сайтове, специализирани в огласяването на секретни документи.

Пробивът е направен през открития портал на националната полиция, чрез който хакерите са проникнали в засекретената база данни, известна с кодовото название "Двойно ветроходно платно". Източени са също и множество текстове от служебна електронна поща.

Най-многобройни са документите за електронно наблюдение и внедряване на полицейски служители в движението "Nо-TAV" ("Не" на влаковете с висока скорост). То възникна в началото на 90-те години на миналия век и обхваща групи за гражданско неподчинение, които се противопоставят на изграждането на инфраструктури за високоскоростен железопътен транспорт.

Основните мотиви за протеста са свързани със смятаните за прекалено високи разходи за тези инфраструктури, с резерви относно тяхната полезност, както и с опасения за вредите, които биха нанесли на природната среда и на здравето на околното население. Движението прерасна в значим фактор на италианската политическа сцена, главно поради изострената социална конфликтност и широкия медиен отзвук.

"Хакерската акция укрепва връзките между "Анонимни" и "No-TAV" и улеснява последните в разкриването на самоличността на внедрените полицейски служители и на използваните тактически прийоми. Огласените поверителни документи не се отнасят само до това протестно движение, а включват също подробни описания на
всички политически формации в провинция Торино, които са смятани за екстремистки.

Източените файлове са истинска златна мина за информация за формите и методите на действие на държавната полиция и техният анализ разкрива направленията, по които работят италианските органи за обществена безопасност," коментираха полицейски източници в Рим, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase